Syndicus kennisbank voor VME

In de kennisbank is alle noodzakelijke informatie te vinden, om een juist besluit te nemen over het syndicus beheer. Deze kennisbank is zorgvuldig opgesteld en bevat de meest belangrijke informatie en beantwoord vragen zoals; wat is het takenpakket van een syndicus of wat zijn de kosten van een syndicus. 

Het is niet altijd duidelijk wat het takenpakket van een syndicus is. Op deze pagina kan je een meer informatie vinden over wat syndicus beheer inhoudt en wat een syndicus precies doet. De meeste taken van een syndicus gebeuren ook achter de schermen, zoals bijvoorbeeld het verwerken en de betalingen van facturen of bijvoorbeeld het voorbereiden van de afrekening. Bekijk ons overzicht en bekijk het takenpakket van een syndicus. 

De tarieven van een syndicus bestaan veelal uit 3 verschillende erelonen, bestaande uit vaste maandelijkse kosten, bijkomende prestaties en eventuele kantoor- en administratiekosten. De vaste maandelijkse kosten worden bepaald op basis van het aantal kavels, gebaseerd op hoofdeenheden (bijv. appartementen of winkelruimes) en aanhorigheden (bijv. kelders en  garages). Lees meer over de kosten, indexatie en het contract. 

Niet iedereen mag zomaar syndicus worden. De functie van syndicus is zelfs wettelijk beschermd. Een onderscheid kan wel worden gemaakt tussen een niet professionele syndicus (mede-eigenaar) en professionele syndicus (beroepssyndicus). Als mede-eigenaar kan het interessant zijn om op te treden als niet professionele syndicus. Kies je niet voor een mede-eigenaar als syndicus, dan ben je verplicht een professionele syndicus aan te stellen. Lees hier meer over het verschil tussen beide en hoe je eventueel zelf professioneel syndicus kunt worden. 

Bij de keuze van goed syndicus beheer komen een aantal belangrijke punten aan bod, waar je misschien niet direct over hebt nagedacht. Vanzelfsprekend is prijs een belangrijke factor, maar denk bijvoorbeeld ook aan het soort kantoor, bereikbaarheid, de kantoorsoftware, technische/juridische/boekhoudkundige expertise en zo zijn er nog meer belangrijke aandachtspunten. Lees hier waar je op moet letten als je op zoek bent naar nieuw syndicus beheer. 

Om een nieuwe syndicus aan te stellen, is het belangrijk eerst een syndicus te verkiezen in de Algemene Vergadering. Dit is dan ook de normale procedure. Het is belangrijk dat er voldoende mede-eigenaars aanwezig, want het is noodzakelijk dat de Algemene Vergadering rechtsgeldig is. Naast de normale procedures, is er ook een minder voorkomende alternatieve procedure. Ook is met de eerste syndicus met bijvoorbeeld nieuwbouw een uitzondering gemaakt. Lees hier meer over hoe je het beste een nieuwe syndicus aanstelt. 

Zodra je een appartement, winkelruimte of garage koopt in een gebouw is iedere mede-eigenaar verplicht tot deelname aan deze speciale vereniging. Het doel van de VME is duidelijk, namelijk behoud en beheer van het gebouw of de groep van gebouwen. Lees hier alles over de VME en de verschillende bestuursorganen. 

Het kan gebeuren dat je een conflict hebt met jouw syndicus, wat een grote impact kan hebben op jullie als mede-eigenaars. Probeer altijd eerst in gesprek te gaan, voordat er over wordt gestapt op juridische stappen. Mocht je uiteindelijk toch kiezen voor juridische stappen, dan zijn er een aantal opties. Zo kan je een syndicus in gebreke stellen, een klacht indienen, een syndicus aanspreken op aansprakelijkheid of ten slotte zelfs kiezen voor een nieuwe syndicus. In dit artikel lees je meer over de opties als je een conflict hebt met de syndicus. 

Wellicht dat je vraag niet beantwoord is in de artikelen in onze kennisbank. Bekijk dan deze pagina en wellicht wordt jouw vraag daar wel beantwoord. Zo kan je bijvoorbeeld hier vinden, waar je het ondernemingsnummer van de VME kan vinden.